[...] sportów siłowych i nie tylko. Jeśli chcesz uzyskać diagnozę, to musisz mówić prawdę, a nie wybierać najlepsze dni, w których trzymałeś się założonej diety czy zrealizowałeś 100% sesji treningowych. Często kulturystom wydawało się, że dostarczają białka oraz węglowodanów, więc nie muszą dbać o zapewnienie właściwej ilości zdrowych tłuszczów. [...]
[...] zawodników stanowią one nawet do 60% dobowej podaży energii. Co prawda podejście do węglowodanów się zmienia, modne stały się diety bogate w tłuszcze zawierające mniej, niż 100 g węglowodanów dziennie lub diety ketogeniczne (dostarcza się tam 30-50 g węglowodanów dziennie). Jak wszystko, taki i węglowodany mają swoje dobre i złe strony. Korzyści [...]
[...] mięśniowego nie jest tak ważne, jak dostarczenie pełnowartościowego białka np. wołowiny czy indyka, bądź też białka serwatkowego czy białka jaja. Sugeruję dla osób do 100 kg dawkę 30-40 g protein, ciężsi zawodnicy mogą eksperymentować z ilością 50-60 g. Czy musisz do tego dodać węglowodany? Jest to kwestia indywidualna, zależna od [...]
[...] doprawiamy solą i pieprzem. Awokado kroimy na mniejsze kawałki, solimy i dodajemy sezamu, mieszamy. 3. Posiłek 150 g schabu 150 g ogórków kiszonych 50 g sałaty lodowej 100 g rzodkiewki 15 g oliwy z oliwek Schab doprawiamy i dusimy pod przykryciem. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, sałatkę lodową szatkujemy na małe kawałki, doprawiamy, [...]
Wiele osób oskarża środki słodzące o wywoływanie wszelakich chorób. Czytając strony internetowe i oglądając filmy na YouTube, można dojść do wniosku, iż nieznane organizacje czyhają na zdrowie ludzi i zwyczajnie chcą nas otruć. Nie tak prędko... Czy sukraloza zawiera chlorowane węglowodory? Chlorowane węglowodory zawierają ziarna kawy! Sukraloza [...]
[...] Cardio z rana usprawiedliwia jedzenie w McDonald’s, KFC czy Pizza Hut Tak, wierzysz w to, iż „zrobiłeś trening, więc czas na ulubione przysmaki”. Dlatego zjadasz 1000-2000 kcal w postaci pizzy, hamburgerów, cheeseburgerów, kebabów, bułek z parówkami, lodów czy ciastek. Przykro mi, ale to nigdy nie zadziała! Dlaczego? To proste, w [...]
Owoce są nieodłącznym elementem naszej diety, na ich bazie robimy ciasta, muffinki, lody czy koktajle. Są też bogactwem i minerałów, dlatego też powinny znaleźć się w naszej codziennej diecie. Należy dodać, iż wiele owoców ma prozdrowotne właściwości. Dziś przyjrzymy się, co kryją w sobie: mango, banan, czarne jagody oraz pomarańcze. Sałatka z [...]
[...] barierę, a nawet odrębne środowisko regulujące funkcjonowanie całego ustroju. Ocenia się, że te organizmy stanowią 1.5-2 kg masy człowieka, a ich genom zawiera nawet 100 razy większą liczbę genów niż genom człowieka. Niestety, początkowo nic o tym nie wiedziano, a dopiero w 2018 r. odkryto, iż już po 24 godzinach od podania metforminy [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
[...] jagodowym Skład: skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, zagęszczony sok z buraka czerwonego w proszku, zagęszczony sok z owoców czarnej jagody w proszku (0,5%), aromat. 100 g gotowego budyniu dostarczy 100 kcal, w tym: 2,9 g białka 1,7 g tłuszczu (w tym 1,0 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 17 g węglowodanów (w tym 11 g cukrów) 0,24 g soli [...]
[...] częściowo utwardzony palmowy), serwatka w proszku (z mleka), skrobia, emulgator (lecytyna sojowa), sól, substancje spulchniające (E500, E503), aromat. Wartości odżywcze: 100 g tych wafli dostarczy 536 kcal, w tym: 10 g białka 31 g tłuszczu (w tym 11 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 53 g węglowodanów (w tym 22 g cukrów) 0,41 g soli. Cena: [...]
[...] soku zastępuje porcję owoców czy warzyw. W praktyce soki owocowe można postawić na równi z Coca-Colą i Pepsi. Jeśli popatrzysz na proporcje węglowodanów oraz ich zawartość w 100 g, sprawa stanie się jasna. Jeżeli lubisz faszerować ciało fruktozą i glukozą, pij soki. Właściwie jedyna pora, gdy nie będą one szkodliwe dla zdrowia, to zaraz po [...]
[...] 3. “Creatine supplementation post-exercise does not enhance training-induced adaptations in middle to older aged males”. Eur J Appl Physiol. 2014 Jun;114(6):1321-32. doi: 10.1007/s00421-014-2866-1. Epub 2014 Mar 16. 4. “What s The Latest Scoop on Creatine?” R. B. Kreider Mike Greenwood Wersja polska: http://www.cos.pl/sw/12_03/17.pdf 5. [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] np. bieg progowy lub bieg o niższej intensywności stosowany w ramach treningu objętościowego. Tak samo inaczej organizm reaguje np. na powtarzane odcinki w wodzie np. 4 x 100 m lub 8 x 50 m lub np. 4 x 400 m (z intensywnością bliską zakładanego tempa na zawodach), a na pracę o niższej intensywności, ale długotrwałą. Podczas ćwiczeń [...]
[...] jest utleniana, reszta jest wchłaniana, tłuszcze są przyswajane praktycznie w całości. Maksymalne utlenianie spożywanego tłuszczu dla obu płci osiągnięto przy dawce około 100 g, przy czym mężczyźni utleniali odpowiednio 12,9 g, a kobiety maksymalnie 16,8 g. Odpowiednio dla mniejszych dawek utylizacja spożytego tłuszczu była znikoma np. na 40 g [...]
Gdyby kofeinę zsyntetyzowano czy też odkryto w roślinach, wyekstrahowano i próbowano dopuścić do obrotu teraz, zapewne podzieliłaby los DMAA (do dzisiaj toczą się spory o dopuszczenie geranium ponownie do obrotu np. w USA), efedryny (wycofana i zakazana do stosowania w suplementach diety w USA i UE, pozostała w nielicznych lekarstwach) czy [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] “bezpieczny” dzienny poziom spożycia fruktozy - pamiętajmy też, że fruktoza “stanowi połowę cukru”. Niektóre badania wykazują, że dzienne spożycie fruktozy, poniżej 100 g, nie ma wpływu na poziom trójglicerydów, a dopiero przekroczenie 100 g, powoduje powstanie problemu. Inne zaś notują podobną zależność już przy spożyciu powyżej 50 g na [...]